Angličtina, němčina
Chceš se věnovat gastronomii na profesionální úrovni? Tak pojď studovat na naši školu a získej praxi v restauračních a hotelových zařízeních. Studuj na škole, která vychovává profesionály v oboru gastronomie více než 60 let! Pracuj s nejmodernější technikou a vyjeď během studia na stáže do zahraniční!
– Zahraniční stáže — během studia na naší škole můžeš vyrazit na stáže do zahraničí a získat tak cenné zkušenosti.
– Vychováváme hvězdy — naši absolventi to dotáhli daleko – vaří v Hollywoodu nebo získali michelinskou hvězdu. Mnoho jich také pracuje v zahraničí.
– Jdeme s dobou — pro výuku používáme nejmodernější gastronomické vybavení. Po absolvování nastoupíš do praxe jako profík.
– Praktické vyučování — naši studenti se učí přímo v hotelech, restauracích či cukrárnách. Setkávají se tak s reálnými situacemi na pracovištích.
– Soutěže — úspěšně se účastníme nejprestižnějších gastronomických soutěží pro střední školy jako je Gastro Junior, HorecaCup Makro a dalších.
U nás se můžeš naučit, jak vytvořit prvotřídní zákusky, jak udělat jedinečný zážitek z konzumace šálku kávy, nebo jak připravit skvělou slavnostní hostinu. Získáš také potřebné znalosti a dovednosti pro řízení restaurací a hotelů. Už máš jasno? Pojď studovat na SŠSS Ostrava-Hrabůvka!
Studuj na úspěšné gastronomické škole!
Školní jídelna - snídaně, oběd (výběr ze 3 jídel), večeře.
Školní bufet.
Domov mládeže v budově školy.
- Výuka všeobecně vzdělávacích i odborných předmětů v moderně vybavených klasických, specializovaných i laboratorních učebnách.
- Praktické vyučování pod dohledem učitelů odborného výcviku ve vybraných restauračních zařízeních a hotelech na území města Ostravy a v blízkém okolí.
- Stabilní tým zkušených pedagogických pracovníků.
- Wi-Fi v areálu školy, výuka ve Win10, Office 2016.
Škola zajišťuje:
- Účast v odborných gastronomických soutěžích.
- Účast ve sportovních soutěžích.
- Adaptační pobyty pro žáky 1. ročníku, lyžařské kurzy, exkurze.
- Účast v mezinárodních aktivitách a zahraniční stáže.
- Pro absolventy 3-letých oborů možnost dalšího vzdělávání v nástavbovém studiu.
- Možnost rozšíření kvalifikace prostřednictvím specializovaných kurzů (barmanské, sommelierské, studené i teplé kuchyně).
- Konzultace školního poradenského střediska (výchovný poradce, školní metodik prevence, školní psycholog) včetně kariérového poradenství.
Charakteristika školy
Areál školy je tvořen třípodlažní a pětipodlažní budovou a přilehlým sportovištěm, výuka probíhá v klasických i odborných učebnách. Žákům ve škole dále slouží bufet, školní knihovna a kopírovací zařízení. V budově školy se nachází i velký sál, který se hojně využívá k pořádání různých odborných soutěží, výstav a dalších gastronomických akcí, na které je pravidelně zvána i široká veřejnost.
Praktické vyučování zajišťuje škola smluvně v gastronomických provozovnách fyzických nebo právnických osob pod vedením učitelů odborného výcviku nebo u vyšších ročníků na individuálních pracovištích pod vedením instruktorů. Praxe oboru Služby cestovního ruchu je realizována nejčastěji v cestovních kancelářích.
Pro své žáky, ale i pro veřejnost škola pravidelně organizuje další vzdělávací aktivity a speciální kurzy (barmanský kurz, kurz studené kuchyně, kurz vyřezávání ovoce a zeleniny, sommelierský kurz apod.) a krátkodobé odborné semináře a přednášky. Významná je i spolupráce s Úřadem práce v Ostravě při zajišťování rekvalifikačních kurzů. Škola dlouhodobě úzce spolupracuje s firmami gastronomického zaměření, s hotely a restauracemi, aktivně se jako člen účastní práce v asociacích a sdruženích. Žáci školy se pravidelně účastní odborných soutěží regionálního i republikového charakteru, v nichž dosahují velmi dobrých výsledků.
Mezinárodní spolupráce škole pomáhá zkvalitňovat odborné vzdělávání, uplatňovat inovační přístupy a metody a zvyšovat konkurenceschopnost našich absolventů. Ve výsledku tyto aktivity napomáhají k eliminaci nezaměstnanosti. Realizované projekty mobility umožnily účastníkům získat nové profesní zkušenosti a dovednosti, osvojit si praktické i teoretické poznatky ve studovaných oborech vzdělávání. Také přispěly ke zlepšení znalostí cizího jazyka a posílily sociální kompetence a osobnostní rozvoj účastníků pracovních stáží.
Bude s největší pravděpodobností vyhlášeno po 15. květnu 2019
Školu navštěvuje celkem 650 studentů a z toho je 62 % dívek.
Obor (ŠVP) | Školní rok | Délka studia | Přijmou | Přijímací zkoušky | PLP | OZP |
---|---|---|---|---|---|---|
Forma studia | Přihl./přij. min. rok | |||||
Střední vzdělání s výučním listem | ||||||
Cukrář 29-54-H/01 | 2021–22 | 3 roky | 30 | |||
denní | ||||||
Kuchař - číšník (Číšník) 65-51-H/01 | 2021–22 | 3 roky | 30 | |||
denní | Školné: 0 | |||||
Vzdělávání žáků je organizováno jako tříleté denní studium. Probíhá ve dvoutýdenních cyklech, v nichž se pravidelně střídá týden teoretického a týden praktického vyučování.
Teoretická výuka je realizována jak v klasických učebnách, tak v učebnách odborných. Škola má k dispozici učebny pro technologii, stolničení, výpočetní techniku, cizí jazyky, výcvik barmanů a sommeliérů, tělesnou výchovu a multimediální učebnu. Praktické vyučování probíhá pod vedením učitele odborného výcviku, ve vyšších ročnících může být vedeno instruktorem. Je zajišťováno v gastronomických provozovnách na území města Ostravy a v blízkém okolí. Pro žáky 1. ročníků pořádá škola v průběhu září adaptační aktivity různých forem, které jsou určeny žákům všech oborů vzdělání s cílem vytvořit pozitivní sociální klima třídy. Předmět tělesná výchova je doplněn lyžařským kurzem, který je pořádán na základě zájmu žáků jednou za 2 roky. | ||||||
Kuchař - číšník (Kuchař-číšník) 65-51-H/01 | 2021–22 | 3 roky | 60 | |||
denní | Školné: 0 | |||||
Vzdělávání žáků je organizováno jako tříleté denní studium. Probíhá ve dvoutýdenních cyklech, v nichž se pravidelně střídá týden teoretického a týden praktického vyučování.
Teoretická výuka je realizována jak v klasických učebnách, tak v učebnách odborných. Škola má k dispozici učebny pro technologii, stolničení, výpočetní techniku, cizí jazyky, výcvik barmanů a sommeliérů, tělesnou výchovu a multimediální učebnu. Praktické vyučování probíhá pod vedením učitele odborného výcviku, ve vyšších ročnících může být vedeno instruktorem. Je zajišťováno v gastronomických provozovnách na území města Ostravy a v blízkém okolí. Pro žáky 1. ročníků pořádá škola v průběhu září adaptační aktivity různých forem, které jsou určeny žákům všech oborů vzdělání s cílem vytvořit pozitivní sociální klima třídy. Předmět tělesná výchova je doplněn lyžařským kurzem, který je pořádán na základě zájmu žáků jednou za 2 roky. | ||||||
Kuchař - číšník (Kuchař) 65-51-H/01 | 2021–22 | 3 roky | 30 | |||
denní | Školné: 0 | |||||
Vzdělávání žáků je organizováno jako tříleté denní studium. Probíhá ve dvoutýdenních cyklech, v nichž se pravidelně střídá týden teoretického a týden praktického vyučování.
Teoretická výuka je realizována jak v klasických učebnách, tak v učebnách odborných. Škola má k dispozici učebny pro technologii, stolničení, výpočetní techniku, cizí jazyky, výcvik barmanů a sommeliérů, tělesnou výchovu a multimediální učebnu. Praktické vyučování probíhá pod vedením učitele odborného výcviku, ve vyšších ročnících může být vedeno instruktorem. Je zajišťováno v gastronomických provozovnách na území města Ostravy a v blízkém okolí. Pro žáky 1. ročníků pořádá škola v průběhu září adaptační aktivity různých forem, které jsou určeny žákům všech oborů vzdělání s cílem vytvořit pozitivní sociální klima třídy. Předmět tělesná výchova je doplněn lyžařským kurzem, který je pořádán na základě zájmu žáků jednou za 2 roky. | ||||||
Kuchař - číšník (Číšník) 65-51-H/01 | 2021–22 | 3 roky | 30 | |||
dálkové | Školné: 0 | |||||
Kuchař - číšník (Kuchař) 65-51-H/01 | 2021–22 | 3 roky | 30 | |||
dálkové | Školné: 0 | |||||
Střední vzdělání s maturitou | ||||||
Cestovní ruch (Služby cestovního ruchu) 65-42-M/02 | 2021–22 | 4 roky | 30 | |||
denní | Školné: 0 | |||||
Vzdělávání žáků je organizováno jako čtyřleté denní studium. Probíhá ve dvoutýdenních cyklech. Součástí vzdělávání je i souvislá odborná praxe v celkovém rozsahu 10 týdnů. Probíhá ve 2.-4. ročníku. Část odborné praxe (2 týdny) probíhá v období letních prázdnin (červenec, srpen). Hodnocení souvislé odborné praxe je součástí klasifikace v předmětech Seminář techniky služeb cestovního ruchu ve 2. ročníku, Průvodcovské služby ve 3. ročníku a Seminář zeměpisu cestovního ruchu ve 4. ročníku.
Teoretická výuka je realizována jak v klasických učebnách, tak v učebnách odborných. Škola má k dispozici učebny pro výpočetní techniku, cizí jazyky, tělesnou výchovu a multimediální učebnu. Volitelné předměty Společenskovědní seminář a Seminář a cvičení z matematiky jsou realizovány ve 3. a 4. ročníku v rámci přípravy volitelného předmětu na společnou část maturitní zkoušky. Pro žáky 1. ročníků pořádá škola v průběhu září adaptační aktivity různých forem, které jsou určeny žákům všech oborů vzdělání s cílem vytvořit pozitivní sociální klima třídy. Předmět tělesná výchova je doplněn lyžařským kurzem, který je pořádán na základě zájmu žáků jednou za 2 roky. | ||||||
Gastronomie (Hotelový a restaurační provoz) 65-41-L/01 | 2021–22 | 4 roky | 30 | |||
denní | Školné: 0 | |||||
4-letý obor středního vzdělání zakončený po třech letech výučním listem a ve čtvrtém roce maturitní zkouškou. Absolvent získává výuční list i maturitní vysvědčení. Tento nový systém, který nabízí v rámci České republiky jen 5 vybraných škol, přináší zájemcům řadu výhod. Vedle získání dvou certifikátů v rámci jednoho studia je to získání více praktických dovedností, lepší uplatnitelnost na trhu práce, rozšíření možností pro vlastní podnikání. | ||||||
Nástavbové studium | ||||||
Gastronomie (Management v gastronomii) 65-41-L/51 | 2021–22 | 2 roky | 30 | |||
denní | Školné: 0 | |||||
Nástavbové studium pro vyučence v oborech: kuchař, číšník, kuchař-číšník. | ||||||
Gastronomie (Management v gastronomii) 65-41-L/51 | 2021–22 | 3 roky | 30 | |||
dálkové | Školné: 0 | |||||
Nástavbové studium pro vyučence v oborech: kuchař, číšník, kuchař-číšník. |
PLP = povinná lékařská prohlídka, OZP = vhodné pro zdravotně postižené