Angličtina, francouzština, němčina
SOŠ A SOU, PRAHA - ČAKOVICE
Škola poskytuje vzdělání v gastronomických oborech středního vzdělání s výučním listem a maturitní zkouškou (kuchař, číšník). Specifikou školy je obor středního vzdělání s maturitní zkouškou „Chovatel cizokrajných zvířat“. Pro absolventy tříletých oborů středního vzdělání s výučním listem nabízí SOŠ a SOU, Praha – Čakovice obor nástavbového studia „ Podnikání“.
I přes klesající demografickou křivku se vedení školy daří každý rok naplnit kapacitu školy tak, že otevírá všechny obory vzdělávání. Ve výhledu na další tři roky škola nepočítá se zásadní změnou skladby oborů vzdělávání. Do prvních ročníků se vždy přijímá tolik žáků, kolik v předchozím školním roce absolvuje (cca 170 absolventů). Ukazuje se velmi pozitivním to, že škola nabízí ucelený systém vzdělání v oborech středního vzdělávání s výučním listem i maturitní zkouškou a dále i to, že je ve vzdělávací nabídce školy dvouletý obor středního vzdělávání s výučním listem „ Provoz společného stravování“, který je určen převážně pro žáky s neukončeným základním vzděláním.
Vzhledem k tomu, že se škola nachází na území hlavního města Prahy, jsou hlavním odběratelem absolventů gastronomických oborů restaurace všech kategorií a také gastronomické provozy hotelů. Mnoho žáků zůstává pracovat i v provozovnách, ve kterých absolvovali odborný výcvik. Absolventi nemají problémy s uplatněním. V ZOO Praha a jiných ZOO či Zverimexech, nejen na území ČR, nachází uplatnění mnoho absolventů oboru „Chovatel cizokrajných zvířat“.
Odborný výcvik probíhá ve školních kuchyních a školní jídelně a na mnoha dalších smluvních pracovištích, mezi kterými jsou špičkové gastronomické provozy.
Odborné a jazykové vzdělávání doplňuje rozsáhlá nabídka zahraničních pracovních stáží realizovaných v rámci projektů Leonardo da Vinci a Tandem (Kypr, Anglie, Belgie, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Německo, Rakousko a Slovensko). Tyto pracovní stáže umožňují žákům seznámit se s gastronomiemi různých států a umožní jim naučit se nové technologie a postupy. Nemalou devizou těchto pobytů je i rozsáhlá jazyková příprava a upevnění si jazykových dovedností v reálném prostředí.
Škola žákům nabízí kurzy na pracovištích vybavených nejmodernějšími gastronomickými technologiemi – Polygon a dále odborné gastronomické kurzy (studené kuchyně, vykrajování ovoce a zeleniny, barmanské kurzy, kurzy světových gastronomií, baristické kurzy …).
Škola pružně reaguje na nové trendy a potřeby z hlediska zaměstnanosti v regionu a tyto požadavky zapracovává do školních vzdělávacích programů. Vzhledem ke skladbě oborů vzdělávání, nemají žáci, kteří chtějí pracovat v oboru, jež absolvovali na střední škole, větší problémy najít si zaměstnání. Vzhledem k širokému uplatnění absolventů a k neustálému zájmu uchazečů o studium na SOŠ a SOU, Praha – Čakovice, patří škola k nejvýznamnějším vzdělávacím institucím v regionu.
Vlastní (školní restaurace).
Vlastní domov mládeže.
Školu navštěvuje celkem 495 studentů a z toho je 55 % dívek.
Obor (ŠVP) | Školní rok | Délka studia | Přijmou | Přijímací zkoušky | PLP | OZP |
---|---|---|---|---|---|---|
Forma studia | Přihl./přij. min. rok | |||||
Střední vzdělání s výučním listem | ||||||
Kuchař - číšník 65-51-H/01 | 2024–25 | 3 roky | 90 | |||
denní | 454/90 | Prospěch: 2,5 | ||||
Práce ve stravování 65-51-E/02 | 2024–25 | 2 roky | 30 | |||
denní | 88/30 | Prospěch: 2,9 | ||||
Střední vzdělání s maturitou | ||||||
Gastronomie 65-41-L/01 | 2024–25 | 4 roky | 30 | ČJ, M | ||
denní | 290/30 | Prospěch: 1,6 | ||||
Chovatel cizokrajných zvířat 41-43-L/01 | 2024–25 | 4 roky | 30 | ČJ, M | ||
denní | 132/30 | Prospěch: 1,5 | ||||
Nástavbové studium | ||||||
Podnikání 64-41-L/51 | 2024–25 | 2 roky | 30 | ČJ, M | ||
denní | 53/30 | Prospěch: 2,2 |
PLP = povinná lékařská prohlídka, OZP = vhodné pro zdravotně postižené, ČJ = český jazyk, M = matematika